Succesvolle start Internationale Schakelklas aan Kiel 5

woensdag 17 mei 2023

Vorige week was het zover: de Internationale Schakelklas (ISK) heeft de eerste leerlingen ontvangen in het schoolgebouw aan Kiel 5. En het was een groot succes! Het gaat om ongeveer 50 leerlingen, verdeeld over drie klassen. De verwachting is dat dit aantal nog oploopt.

Johan Jans, teamleider ISK locatie Kiel 5: ‘Het is een gemêleerd gezelschap en het zijn hartstikke leuke kinderen. Op de eerste schooldag waren de meeste kinderen er, en ook op tijd. Dat is heel uniek! Ze kwamen met de bus, de fiets of werden zelfs gebracht met de auto’.

Komende periode staat in het teken van het leren van de Nederlandse taal, inburgeren en het leren van zowel schoolse als studievaardigheden. De kinderen kunnen geen Nederlands en ook geen Engels. Hoe krijgen zij dan les? 'Dit gaat stap voor stap aan de hand van thema’s zoals “het huis, de school, de familie” en wordt later in het schooljaar uitgebreid naar ingewikkelder taalvaardigheden', aldus Johan.

Dankjewel
Nog niet alle materialen zijn er. Zo ontbreekt bijvoorbeeld nog het koffiezetapparaat. De collega's aan Kiel 5 zijn dan ook heel blij met de steun van de buren van De Swoaistee. Zij voorzien de ISK-collega's van thee, koffie en gebak. Ook kunnen ze er kopiëren. Bedankt buren!

Achtergrond
De leerlingen zijn tussen de 12 en 18 jaar oud. Ze hebben uiteenlopende achtergronden en komen uit verschillende landen. Op dit moment wonen zij, al dan niet met hun families, in o.a. Noordhorn, Zuidhorn, Eelde, Bedum, Groningen, Haren en Hoogezand. Deze eerste lesweek stond in het teken van kennismaken, in de school kijken en de leerlingen wegwijs maken in en rond het gebouw.

Het gebouw aan Kiel 5 was tot begin april in gebruik door Carex antikraak. Cosis zat al in het pand en blijft voor langere tijd drie ruimten huren. Het gebouw is van binnen opgeknapt en klaargemaakt voor onderwijs. We hebben met elkaar de handen ineen geslagen en dit samen tot een succes gemaakt. Hierbij hebben we hulp gehad van onze partners, bijvoorbeeld schoonmaak, en andere scholen. Zij hebben namelijk een gedeelte van het meubilair beschikbaar gesteld.