81 kilo afval?! Een goede actie van de ISK

dinsdag 5 december 2023

81 kilo? Ja echt: 81 kilo! Een verbazend goede actie.

Rond de Vinkenstraat werd er op 1 november zwerfafval opgeruimd. Nee, niet door de Gemeente, wel met behulp van de Gemeente. Ongeveer 90 scholieren van de ISK (Internationale Schakelklas) aan de Vinkenstraat trokken met grijpers en vuilniszakken de buurt in.

Verbazing was er zeker over de hoeveelheid opgeprikt afval. In een kleine twee uur tijd is er door de leerlingen 81 kilo zwerfafval opgehaald. 81 kilo! En dat in slechts in de straten rondom de Vinkenstaat. We vroegen ons af: ‘Als er zoveel afval is op dit kleine stukje, hoeveel is er dan in heel Groningen?’ Goede vraag.

De leerlingen van de ISK komen uit de hele wereld. Van de leerlingen die les krijgen aan de Vinkenstraat zijn de meesten minder dan een jaar in Nederland. Op de ISK leren ze zo snel mogelijk genoeg Nederlands om vervolgens naar het reguliere Nederlandse onderwijs te gaan.

De leerlingen kregen van meerdere buurtbewoners complimentjes en bedankjes. Eén buurtgenoot kwam zelfs naar buiten met een zak snoepjes. Heel stimulerend en vriendelijk om zo de actie van de leerlingen te waarderen.

Aanleiding was dat een les op school ging over plastic afval. En dat plastic niet verdwijnt. We vroegen de milieu-stewards van de Gemeente een les te komen geven over afval, plastic en het milieu. Daarbij hoorde natuurlijk ook dat we er zelf iets aan gingen doen. Deze opruimactie dus.

Leerlingen leerden ook over hoe lang het duurt voordat verschillende soorten afval verdwijnen als ze buiten liggen. Weet u het? Weet u hoelang het duurt voor dat
1. Kauwgom, 2. Een sigarettenpeuk, 3. Een klokhuis van een appel, 4. Een bananenschil, 5. Papier,    6 Een blikje en 7. Een plastic fles of ander plastic afval verdwijnt?
De antwoorden kunt u onderaan dit artikeltje vinden.

Nog een verbazend goede actie: van de Gemeente kregen alle leerlingen die hebben meegedaan ook nog een drinkbeker en een broodtrommel met daarop de tekst: ‘minder afval dankzij mij’.  Met een drinkbeker en een broodtrommel kan dat ook heel wat minder worden.

Al met al, een mooie, leerzame en positieve actie voor school en de buurt, waardoor iedereen zich bewuster is geworden hoe we kunnen bijdragen aan een schone en fijne wereld.

Met dank aan de Gemeente en de MilieuStewards.

Marjo Nauta
docent ISK Groningen

Oplossing verdwijntijden:

  1. kauwgom 20 jaar; 2. sigarettenpeuk 2 – 20 jaar; 3. appel 14 dagen; 4. bananenschik 1 jaar; 5. papier 6 maanden; 6. blikje 50 jaar; 7. plastic oneindig!

Bron: MijnOosterparkwijk.nl

afbeelding